Boerum Hill Townhouse

Using mostly millwork, Workstead transformed this redeveloped Brooklyn brownstone’s interior into a highly personal reflection of the new homeowner’s needs and values. In the parlor-level kitchen, beech cabinet doors are hand-planed into subtle wedges and insets that were inspired by an item in the client’s collection of objects and printed matter. These shapes also function as integrated finger catches, eliminating visible hardware and allowing the cabinet surfaces to appear as a kind of topography. Our design for shelving in the adjacent library harkens to the kitchen, as structural elements taper in thickness from back to front; dado grooves convey how units are assembled of separate parts. These studies in rich yet utilitarian are complemented by millwork installations elsewhere in the 5-story building, linking multiple floors into single sequences.  

 

Location

Boerum Hill, NY

Year

2014

Role

gallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhousegallery image for Boerum Hill Townhouse